Koningsdag

IMG_2433

Koningsdag, waarom nou jij? Voor 24 uur doet het Nederlandse volk de uitspraak doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg in de ban en dat fenomeen moet ik missen… Wat jammer nou, ik kan niet present zijn op onze oer-Hollandse typische feestdag.

Niet met een kater (en nog een hele hoop alcohol in mijn bloed na koningsnacht) op de fiets naar de vrijmarkt. Niet van mijn oude rommel af kunnen komen, doordat ik dit jaar geen kraampje zal bezetten. Niet gezellig slenteren langs al die kraampjes en kleedjes. Niet op zoek kunnen gaan naar dat ene verborgen pronkstuk, die tweedehands gadget die misschien wel heel veel geld opbrengt. Ja, we blijven Hollanders. Kopen, verkopen en afdingen! Niet mee kunnen doen aan de oudhollandse spelen op het dorpsplein zoals spijkerpoepen. Hoewel dat toch wel een gênante en rare vertoning blijft. Niet dronken zijn voor 13.00 ’s middags. Niet dansend op een festivalletje. Niet hossend door de straten. Geen kroket of frikandel uit de muur of een patatje oorlog bij Friet van Piet om de koningsdag-kater tegen te gaan. Met z’n allen rennen we tegelijkertijd naar de Hema voor de oranje tompouce en ook daar heb ik hier in Italië geen surrogaat snack voor kunnen vinden. En mijn bakkerskwaliteiten op dat vlak zijn ook niet ontwikkeld.

Maar wél de Nederlandse vlag hijsen en vaderlandse liederen zingen. Gelukkig bestaat er hier streaming van Nederlandse live tv en kan ik de Oranjes bewonderen (oke, zónder die tompouce, maar mét mijn oranje drankje Aperol Spritz) en luidkeels het Wilhelmus meezingen, terwijl mijn Italiaanse familie mij raar aankijkt. Tja, dat Wilhelmus bezorgt toch altijd weer voor een kippenvel-momentje. Er wordt volop gepraat op de Facebookgroep Nederlanders in Italië, over de jurk van Maxima en over die schattige prinsesjes inclusief blote beentjes, die op deze leeftijd van kleine meisjes naar echte dametjes zijn veranderd. En in huis geldt vandaag de dresscode oranje! De rood-wit-blauwe vlag komt terug op onze wangetjes. Gelukkig zijn er ook allerlei Hollandse prullaria overgekomen met mijn overtocht vanuit Nederland naar Italië. En ook het oudhollandse ‘klappertanden’ wordt gespeeld. De dikke sokken mogen aan, want ook hier is het fris. En geloof het of niet, opeens duikt er een oranje bus op in de straten van Santa Lucia. Ook hier lijkt spontaan gehoor te worden gegeven aan onze Oranje gekte. Vanavond maak ik lekker hutspot met een kuiltje voor de jus en een lekkere, vette gehaktbal. Proud to be Dutch! Hopelijk heeft iedereen in Nederland ook genoten vandaag!

image1

7 gedachtes over “Koningsdag

  1. SerachShiro zegt:

    Voel helemaal met jou mee en omdat mijn nederlandse Tv al sinds 3 weken niet werkt heb ik het ook niet al te goed kunnen volgen en voel het echt als een gemis ondanks dat ik een klein stukje op de pc heb kunnen zien 🙂 !

    Like

  2. Ad Nijssen zegt:

    Mooi stukje, enige weemoed spreekt er wel uit. Blijf in je hart toch een Hollandse meid die zowel van Nederland als van Italië houdt. Het lijkt me weel mooi spektakel te zijn geweest jij daar op Koningsdag. Groetjes.

    Like

  3. Wilma van Kessel zegt:

    Ben benieuwd of de nederlandse vereniging nog bestaat!? Die organizeerden een sinterklaasfeest voor de kinderen en dat was een genot om te zien, al die kleintjes zittend op het tapijt… En ze deden ook een 3 oktober feest (net te laat, sorry) met haring ingevlogen uit NL en wittebrood, en hutspot!

    Like

Plaats een reactie