Trastevere

Foto 10

Voor het leuke platform Passie voor Italia schreef ik weer een stukje. Dit keer over de gezellige uitgaanswijk Trastevere. Lees nu mee…

‘Ga jij of ga ik’? Een bezoekje aan de supermarkt, met mondkapje en plastic handschoenen in de aanslag, is in tijden van lockdown het hoogtepunt van de week geworden. Nadat Italië op 10 maart volledig op slot is gegaan, ben ik vrijwel alleen nog maar in huis en tuin te vinden. Thank God voor de tuin. De getroffen maatregelen lopen overal in de wereld uiteen, maar we hebben allemaal last van deze onzichtbare vijand. De gevolgen van het virus zijn ongekend. Nu we al een tijdje aan huis gekluisterd zitten, kunnen we alleen nog maar wegdromen over die wijnreis door Toscane, dat vakantiehuis in Umbrië of die citytrip naar Rome. Om in deze tijden toch nog een beetje van het reisgevoel te kunnen genieten, neem ik jullie mee naar Rome. Naar de schilderachtige wijk Trastevere. In de volksmond “Tras-tè-vurruh”. Ga je in de toekomst op citytrip naar Rome, dan mag een bezoek aan deze oude volkswijk zeker niet ontbreken!

Foto 2

Een klein dorp in de grote stad
Trastevere ligt aan de westkant van de Tiber en ten zuiden van Vaticaanstad. Door het knusse karakter voelt Trastevere als een klein dorpje in de grote stad. Er hangt een uniek Italiaans sfeertje. De charmante straatjes en knusse steegjes. De groene beplanting die tegen de muren opklimt. Vespa’s die geparkeerd staan tegen de kleurrijke middeleeuwse huizen met hun oranje aardetinten. Afgewisseld met vele restaurantjes, wijnbarretjes en terrasjes. De toeristen en de locals komen hier samen om te genieten. Door de ligging is Trastevere een ideale locatie om te overnachten. Tel daarbij op dat Trastevere ook wel het culinaire hart van Rome wordt genoemd. Je kunt er heerlijk eten en lang natafelen. Als Bourgondiër kom je hier goed aan je trekken.

Foto 3

Het kloppende hart
Piazza di Santa Maria. Dé plek waar het allemaal gebeurt. Dit plein vormt samen met de gelijknamige kerk, de basiliek van Santa Maria, en de fontein een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Romeinen. Als de avond valt zie je het plein en de straatjes vollopen met Romeinen en toeristen en transformeert de wijk zich tot een levendige bedoeling. Straatartiesten geven een showtje weg en muzikanten spelen gezellige deuntjes. Er rennen kinderen rond en er schuifelen stelletjes voorbij met een ijsje in de hand. Op iedere hoek vind je wel een straatverkoper die je zonnebrillen, laserpennen of selfiesticks aan de man wil brengen. Zoek een plekje op de trappen van de fontein, zodat je het allemaal kunt aanschouwen.

Foto 4

Must do: de Italiaanse aperitivo
Trastevere is bij uitstek een wijk waar je heerlijk uit kunt gaan en kunt genieten van la dolce vita. Dompel jezelf onder in het ultieme Italië gevoel en ga voor een aperitivo. Een smakelijk fenomeen waarbij je tussen 18.00 uur en 21.00 uur kunt genieten van een goed glas wijn, een aperol spritz of een biertje inclusief een bordje eten. Of twee of drie. Zie het als een opwarmertje voor het diner, want Italianen gaan pas laat aan tafel. De ene aperitivo is de andere niet. Van een bakje chips en olijven tot uitgebreide buffetten, zodat je het avondeten verder kunt vergeten. Mijn favorieten zijn Freni e Frizioni (Via del Politeama, 4) en VinAllegro (Piazza Giuditta Tavani Arquati, 114). Maar ook aan Grazia & Graziella (L.go M.d. Fumasoni Biondi, 5) heb ik goede herinneringen. Hier kwam 6 jaar geleden mijn Italiaanse amore op mijn pad.

Foto 5

Leuke eetadresjes
Wil je je liever niet scheel betalen aan het diner, ga dan vooral niet rondom het plein een vorkje prikken. Verdwaal liever door de kleine, smalle straatjes. Hier vind je de authentieke eettentjes waar je voor een habbekrats uitgebreid kunt eten en kunt genieten van een karafje huiswijn. Dat scheelt weer een slok op de borrel. Ik kom graag bij La Fraschetta (Via S. Francesco a Ripa, 134). Bestel wat fritto misto di verdure (gefrituurde groentes), proef een supplì (gefrituurde risottoballetjes) en een heerlijke pasta carbonara. Het interieur is totaal ingericht conform de wetten van oubolligheid. Compleet met balkenplafond dat volhangt met slierten knoflook en uien en lege flessen wijn. De tafels worden gesierd met rood wit geblokte tafelkleden en zijn bezet met mensen die hard boven de chaos en het Italiaanse getetter uit proberen te praten. Als je nogal sensitief bent voor akoestiek is dit misschien niet de plek voor jou, maar als je een gezellig Romeins sfeertje wilt ervaren, zeker gaan. Dat geldt ook voor Ivo a Trastevere (Via di S. Francesco a Ripa, 158). Niet echt het toonbeeld van een hippe hotspot met een betoverend interieur met dito obers, maar wel een smaakvolle menukaart. Tot slot kom ik graag bij Ditta Trinchetti (Via della Lungaretta, 76). Een schattig en sfeervol restaurantje met vriendelijke bediening en een eenvoudige, heerlijke Italiaanse kaart. Puur eten en mooie smaken. Ga voor de beleving na je dinertje nog een afzakkertje doen bij Bar San Calisto (Piazza di S. Calisto, 3). Tussen de locals. Drankjes worden hier vooral buiten genuttigd en het is er tot in de late uurtjes gezellig druk.

Foto 6

Shoppen in Trastevere
Van handgeschilderde keramiek en leren tassen, tot magneetjes van het Colosseum voor op je koelkast en ansichtkaarten van de Paus. Door de steeds grotere toestroom van toeristen zijn er inmiddels behoorlijk wat souvenir winkels in Trastevere te vinden. Verder vind je in het doolhof van straatjes schattige boetiekjes met allerlei snuisterijen en een aantal alimentari (kleine levensmiddelenwinkels). Elke zondagochtend is er een grote markt in de buurt (Porta Portese), waar vooral veel goedkope kleding, tassen, pannen en andere prullaria te koop zijn.

Foto 7

Piazzale Garibaldi: kijk je ogen uit!
Wil je je vergapen aan één van de mooiste uitzichten over Rome? Ook dat kan in de buurt van Trastevere. Op een steenworp afstand ligt Piazzale Garibaldi. Je moet hier wel een behoorlijke klim voor over hebben, maar als je de steile Gianicolo heuvel eenmaal bent opgeklauterd, worden je fysieke inspanningen beloond met een fenomenaal uitzicht over de stad. Onderweg kom je trouwens de Dell Acqua Paola fontein tegen. De filmliefhebbers onder ons zullen deze fontein direct herkennen, want hier speelt de beginlocatie van La Grande Bellezza zich af.


Op de gevoelige plaat in Trastevere
Met ons bedrijf Panzironi Photography hebben we al talloze fotoshoots bedacht en vastgelegd in de smalle straatjes en verborgen hoekjes van de meest romantische en kleurrijke wijk van Rome. Ook is er al meerdere keren het ‘ja-woord’ gevallen op het romantische uitkijkpunt bij Piazzale Garibali. Bijzondere momenten en emoties gevangen in foto’s. Het zijn momenten die nooit meer terug komen. Ben je van plan om Rome in de toekomst te bezoeken en lijkt het je leuk om samen met je partner, goede vriendin of gezin op de foto te gaan? Neem dan een kijkje op onze website www.panzironiphotography.com en boek een onvergetelijke fotoshoot in de eeuwige stad zodat je voor altijd een tastbaar aandenken hebt aan jouw ‘vacanze Romane´!

 

Ci vediamo… Hopelijk tot gauw in la bella Roma!
Suzanne

©Fotografie: Panzironi Photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s