“Original Ray-Bans”

SONY DSC

Les 1: Hoe word ik een Italiaan… Begin dan maar eens om een zonnebril op te zetten. En houdt deze altijd op. Altijd! Onafscheidelijk zijn ze. De Italiaan en de zonnebril. Ze staan ermee op en ze gaan er nog net niet mee naar bed. Buiten en binnen, op de scooter en in de metro, overdag en ’s avonds, weer of geen weer. In Italië houden ze hem op!

De laaghangende zon straalt en schijnt lekker, je bekijkt mensen op het terras, gisteravond te diep in het glaasje gekeken en een paar wallen tot aan je knieën, je hebt haast en geen tijd voor make-up, je wilt je desinteresse in je gesprekspartner maskeren. Tal van redenen om lekker praktisch de zonnebril op te zetten. Hier in Italië is de zonnebril meer een statussymbool. Hét mode-object in de Italiaanse straten. Trots op hun bezit en op hun look. Opvallend moet ie zijn, duur én van een bekend merk!

Niets is te gek. Van exemplaren waarbij het net lijkt of je de lasbril op hebt, tot maffia- en batmanbrillen. De Italianen kunnen er wat van op het gebied van eyewear. Zonnebrillen zijn big business. Het schijnt dat 90% van alle (zonne)brillen die in de wereld worden gedragen in Italië worden gemaakt. Volgens de Italianen zijn zij de uitvinder, maar het is niet helemaal bekend waar de ontdekking oorspronkelijk is gedaan. De Romeinse keizer Nero was in ieder geval de eerste bekende ‘brildrager’. Om de spannende gladiatorgevechten goed te kunnen aanschouwen droeg hij een primitief brilletje in de vorm van een uitgeslepen smaragd.

Zo heeft mijn vriend ook vaak zijn glazen masker op. Zijn tweede naam is dan ook Stevie Wonder. Hij is geboren met zijn bril op. En tot mijn grote ergernis gaat die bril ook echt bijna geen moment af. Zelfs niet om zijn gesprekspartner af en toe in de ogen te kijken. Hij draagt hem zo intensief dat de bril inmiddels structureel op zijn hoofd zichtbaar is door het verkleuren van de zon. Je hoeft dus niet op wintersport te gaan.

Mijn relatie met de zonnebril? Ik ben niet zo’n vervend liefhebber. Meestal gaat ie op in de auto. Een combi van een airco-loze auto en de hitte maken dat die bril in no-time omhoog geschoven wordt, zodat ie mijn haar een beetje in toom kan houden. Van een ontplofte haardos die blijft plakken op je te klamme voorhoofd wordt namelijk niemand blij. Tegenwoordig ontkom ik er niet aan hem toch op te zetten, want het non-stop knijpen tegen de zon is niet bevorderlijk voor de kraaienpootjes. Heeft verder natuurlijk niets met mijn leeftijd te maken! Anyway, sinds die kraaienpootjes maak ik de zonovergoten dagen wat aangenamer voor het zicht, want autorijden met de zon vol in je gezicht is ook niet alles.

Inmiddels pronkt het gekleurde glas dus ook op mijn hoofd. Ik tast alleen niet zo diep in de buidel zoals de Italianen dat doen. In Rome lopen er genoeg in-zonnebrillen-gespecialiseerde-immigranten rond die je met alle liefde een niet-van-echt-te-onderscheiden-exemplaar aansmeren. De “original Ray Ban-zonnebrillen” vliegen je om de oren. Na stevig afdingen en voor een schijntje op de kop getikt. Een Italiaan zie je er niet snel mee lopen, maar ik ben maar wat trots op mijn echte merkbril voor €5! Qua oogbescherming laat ie wat te wensen over, want die plastic glazen bieden geen soelaas.

Al is ie niet van een groot modehuis, door mijn leveranciers op straat behoor ik inmiddels wel tot de met donker glas gemaskerde Italianen. Lang leve de zonnebril!

image1

 

6 gedachtes over ““Original Ray-Bans”

 1. Jeanette Derks-Robben zegt:

  Hai Suuzie , Heel leuk stukje van je zonnebril, Hebben jullie t fijn gehad in Nederland?. Hoop jullie de volgende keer echt te treffen en dat we de fotoshoot kunnen waarmaken. Heel veel groetjes van m jeanette

  Like

 2. Antoon van Casteren zegt:

  Hoi Suzanne,
  Leuk die stukjes van je en zeker de laatste over de zonnebril. Ja ik zie het helemaal voor me, de Italiaan en de zonnebril, dat is echt hun ding.
  ik ben nu met de laatste weken van dit schooljaar bezig, dus veel evaluaties en nieuwe OPP`s maken op het Fioretti.Op 22 juli begint officieel de vakantie. Ik ben een weekje naar Ibiza geweest met pinksteren dat was heerlijk om er even uit te zijn en te genieten van de zon.
  De Italianen zullen maandagavond wel flink gefeest hebben na de overwinning op Spanje. Dat was toch wat onverwacht maar wel een terechte winnaar.Kei mooi.
  Ik zag ook nog op t.v. een kort leuk stukje over Rome dat ging over de zebrapaden en de strepen die op veel plaatsen blijkbaar niet goed meer te zien waren. Nu hadden ze een beter middel(verf) gevonden en konden de “strepentrekkers” aan de slag. Het was grappig om te zien hoe dit soms werd opgelost want er stonden af en toe auto`s voor een gedeelte geparkeerd op het zebrapad en dan werden de strepen zover mogelijk gezet tot de auto en dan kreeg je dus soms dit effect —–
  ——
  ————
  ————
  Piet en theo hebben op 15 juli afscheid een afscheid op Fioretti want ze gaan alle 2 met pensioen. Theo komt in september nog 1 maand terug en dan gaat hij op 1 oktober echt met vervroegd pensioen.
  Verder gaat alles hier zijn gangetje. Ook mijn collega Will stopt nu definitief hier op het Fioretti en gaat dan ook volledig met pensioen. Het is even afwachten hoe dit wordt ingevuld. Een lekker vooruitzicht voor al die mannen, toch?
  Ik ga met Marij half augustus naar Zakinthos en daar hebben we ook zin in. Het ga je goed en geniet van de warme Italiaanse zon want hier is het vaak erg nat en dat is niet prettig evenals het extreme weer zoals laatst met hagelstenen zo groot als tennisballen in de omgeving van Eindhoven. Gelukkig was bij ons dit niet het geval want de schade was in de dorpen daar enorm. groetjes Antoon van Casteren

  Like

  • Suzy says Ciao zegt:

   Ha Antoon! Wat leuk je berichtje, je hebt me goed bijgepraat. Allemaal ontwikkelingen daar in NL lees ik wel. Hier is het erg warm op het moment (het is ook nooit goed haha). Succes met de laatste loodjes en straks lekker een welverdiende vakantie! Oja en het stukje over de zebrapaden heb ik ook gezien, echt op zijn Italiaans haha. Veel plezier op het afscheid van de mannen! 🙂 Groet Suzanne

   Like

 3. Bernadette van Lent zegt:

  Hoi Suus, het heeft even geduurd maar eindelijk heb ik tijd gevonden om je blog te vinden EN te lezen. Wat een leuke stukjes heb je geschreven en wat fijn om te lezen dat je je draai al aardig gevonden hebt. Leuk om je zo te volgen. Ik ga volgende maand weer de 4-daagse lopen, heb er zin in. Tot de volgende keer, liefs Bernadette

  Like

  • Suzy says Ciao zegt:

   Ha Bernadette! Thanks voor je berichtje. Wat SUPER dat je de 4daagse gaat lopen. Knap hoor! Toi toi toi en ik zal aan je denken. Helaas kan ik je niet aanmoedigen, want ben niet in NL deze maand. Moet de feesten dus ook missen 😦 Iig héél veel succes en we keep in touch! x

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s